Tři prsteny pro krále elfů pod nebem...

Sauron

Pán Prstenů

Sauron byl jedním z Maia, později se stal hlavním pobočníkem Temného pána Melkora. Během věků temnoty, zatímco Melkor panoval v Utumnu, Sauron vládl zlé říši Angbandu. Během Beleriandských válek sloužil Sauron svému pánu, dokud nebyl Melkor na konci Prvního slunečního věku vyvržen do Prázdna. Sauron se ve Středozemi znovu objevil v pátém století Druhého věku jako Annatar, "pán darů". V roce 1500 svedl elfské kováře k ukování Prstenů moci. Pak se učinil Pánem Prstenů tím, že tajně vykoval Jeden Prsten. Jak ubíhal čas, Sauron si postupně podmanil lidi z Východu a Jihu, až s ním nakonec přišli válčit Númenorejci, avšak jejich moc byla tak velká, že se jim Sauron vzdal.

Když je nemohl porazit vojensky, zkazil je, což se mu povedlo tak dokonale, že přivodil naprostou zkázu Númenoru. Při této katastrofě zanikla Sauronova sličná podoba. Jeho duch však uprchl do Mordoru a Jedním prstenem ze sebe udělal Temného pána - strašlivého bojovníka s černým brněním na ožehlé kůži a s hroznýma, zběsilýma očima. I tato podoba však byla zničena na konci Druhého věku věku po válce s Posledním spojenectvím lidí a elfů, kdy mu syn krále, Isildur, uťal z ruky Jeden Prsten.

Protože, však prsten zničen nebyl, Sauronův duch mohl opět povstat. V roce 1000 Třetího věku se zjevil v podobě jednoho velikého oka bez víčka, kolem kterého šlehaly plameny. Téměř 2000 let se ukrýval v Temném Hvozdu a byl znám jako Nekromant, zatímco proti Dúnadanům vysílal Prstenové přízraky, skřety a barbarské krále. V roce 2941 se vrátil do Mordoru a začal obnovovat Temnou věž. Naneštěstí pro něj se téhož roku dostal Prsten do rukou hobita Bilba Pytlíka. Ještě větším neštěstím pro Saurona bylo, že v roce 3018, jen pár měsíců před zahájením Války o Prsten se Frodo vydal na cestu, jež měla vést ke zničení Prstenu...

Pán Prstenů Sauron
Jeden pro Temného pána, jenž dlí na trůně...

Odkazy

Historické
Fantasy
Ostatní
Osobní
Kampaně

Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže...