Tři prsteny pro krále elfů pod nebem...

Christopher Tolkien

dopsal knihu ze Středozemě

Zdroj: Aktuálně.cz
19.9.2006, 12:30
AP, Guardian, Hej

New York - Christopher Tolkien strávil uplynulých 30 let dokončením otcova díla. Jmenuje se Hurinovy děti a vyjít by mělo na jaře.

J. R. R. Tolkien začal na tomto díle pracovat v roce 1918, později ho ale odložil. Některé výňatky z Hurinových dětí už byly vydány dříve.

Stejně jako Tolkienovo nejslavnější dílo Pán prstenů se už i Hurinovy děti odehrávají ve Středozemi, obydlené elfy, hobity a trpaslíky. Sledují příběh rodiny muže, který se odvážil vzdorovat Melkorovi, jenž byl v Tolkienově světě Temným pánem před Sauronem.

"Už delší dobu se mi zdálo, že by bylo dobré, aby byla otcova legenda Hurinovy děti vydána jako samostatná práce," uvedl Christopher Tolkien v tiskovém prohlášení.

V USA knihu vydá nakladatelství Houghton Mifflin, v Británii HarperCollins. O českém vydání zatím není rozhodnuto. Nakladatelství Argo, které v Česku vydává všechny Tolkienovy knihy, ale bude rozhodně o vydání jednat. "Určitě se pokusíme knihu získat," uvedl Milan Gelnar, ředitel Arga.

Tolkienovy trilogie Pán prstenů (poprvé vyšla v roce 1955) se po celém světě prodalo více než 50 milionů kusů. K nové vlně popularity Tolkienova světa domáckých hobitů, krásných elfů, bojovných trpaslíků, odporných skřetů a mocného Prstenu přispěla třídílná filmová adaptace knihy v režii Petera Jacksona.

Ta světová kina ovládla v letech 2001 až 2003; závěrečné pokračování Pán prstenů: Návrat krále je druhým nejvýnosnějším filmem historie se ziskem 1,1 miliardy dolarů. V Kanadě se hrál technicky velkolepý, ovšem kritiky nijak velkolepě přijatý muzikál; teď se připravuje jeho přepracovaná londýnská verze. Na příští rok je pak plánována divadelní verze Pána prstenů.

Jednaosmdesátiletý Christopher Tolkien, původně pilot Royal Air Force, je jedním ze tří žijících Tolkienových dětí a zároveň vlastníkem práv na vydávání otcova literárního odkazu. Svůj život zasvětil analyzování a vydávání otcova díla, stejně jako kreslení map Středozemě.

Někteří z fanoušků, kteří četli již dříve vydané úryvky, tvrdí, že je to starý příběh, který určitě patří do mytologie Středozemě. Je však víc než pravděpodobné, že Christopherovo rozhodnutí dotvořit otcovo nedokončené dílo vyvolá u skalních tolkienovců i vlnu nevole.

Christopher Tolkien se ale očividně kontroverzí nebojí. Neváhal se vymezit ani vůči úspěšným filmovým adaptacím Pána prstenů, na která předtím prodal práva - když řekl, že je nespokojený s tím, jak filmaři vykládají otcovo dílo.

Jeden pro Temného pána, jenž dlí na trůně...

Odkazy

Historické
Fantasy
Ostatní
Osobní
Kampaně

Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže...