Tři prsteny pro krále elfů pod nebem...

Minas Tirith

Historie

Když byl založen Gondor v roce 3320 D.v., Osgiliath se stal hlavním městem. Elendilovi synové Isildur a Anárion odtud vládli společně, ale zároveň vybudovali pevnosti na obou stranách Anduiny. Isildur vybudoval Minas Ithil - Věž Měsíce - Na východní straně. Anárion postavil Minas Anor - Věž Slunce - na straně západní.

V roce 3429 D.v. zaútočil Sauron na Gondor. Minas Ithil byla obsazena a Isildur odešel hledat pomoc na sever, zatímco Anárion bránil Osgiliath a Minas Anor. Anárionova vojska dokázala zahnat Saurona zpátky do Mordoru, dokud nedorazila Poslední aliance Elfů a Lidí. Anárion byl zabit v průběhu války Poslední aliance v roce 3440. Válka skončila poražením Saurona v dalším roce.

Isildur zasadil semenáček Bílého Stromu v Minas Anor jako vzpomínku na svého bratra v roce 2 T.v. Ostroher, sedmý král Gondoru rozšířil a přestavěl Minas Anor na začátku roku 420. Poté se stala Minas Anor letním sídlem králů Gondoru, avšak hlavním městem zůstal Osgiliath.

Osgiliath byl poškozen v občanské válce kvůli příbuzenským sporům v roce 1437 a po velké morové ráně v roce 1636 byla již část města opuštěná. V roce 1640 král Tarondor trvale přesunul královský dvůr do Minas Anor, a ten se tak stal hlavním městem. Bílá věž byla v citadele postavena v roce 1900 králem Calimentharem a palantír, známý jako Anorský kámen, byl ukryt také zde.

V roce 2002 ovládl Pán Nazgúlů Minas Ithil, díky čemuž byla přejmenována na Minas Morgul - Černokněžnickou věž. Minas Anor dostala také nové jméno. Minas Tirith - Strážní věž - kvůli tomu, že neustále hlídala přechod přes řeku. Rammas Echor, zdi obklopující Pellenorská pole, mohly být vystavěny někdy v této době jako přídavné opevnění proti útoku.

V roce 2050 (T.v.) odešel král Earnur do Minas Morgul v odpovědi na výzvu Pána Nazgúlů a už se nevrátil. Nenechal po sobě žádného dědice, v důsledku čehož vládli Gondoru Správci. Správci seděli na černé židli u paty královského trůnu ve Věži v Minas Tirith. Místo královské standarty, která nesla znak Bílého Stromu a Sedmi hvězd visel z vršku Bílé věže obyčejný Bílý prapor.

Bílá věž byla přestavena v roce 2698 správcem Ecthelionem I a byla nazvána Ecthelionovou věží. V roce 2872, po smrti správce Belecthora II, bílý strom uschl a zemřel. Byl zanechán na nádvoří s fontánou, protože nikdo nedokázal najít další semenáček.

Na konci Třetího věku obyvatelé Minas Tirith výrazně ubyli a město začalo upadat. Minas Tirith však stále zůstalo hlavním městem Gondoru a nepřestávalo vzdorovat hrozbě z Mordoru. Sauron se do Mordoru vrátil v roce 2942 a v roce 2951 sám otevřeně vystoupil a začal zvyšovat počty svých vojsk.

13. března 3019 překročila Sauronova vojska Anduinu. Rammas Echor bylo prolomeno a Pellenorská pole obsazena. Nepřátelské síly vedené Pánem Nazgúlů oblehly Minas Tirith. Katapulty střílely střely přes hradby a ty vybuchovaly a zapalovaly domy na první úrovni města. Byly vystřelované také useknuté hlavy padlých Gondorských vojáků. Brzy byla celá první úroveň hradeb Minas Tirith až na hrstku obránců opuštěna.

Těsně před úsvitem 15. března byla Brána Minas Tirith rozbita obrovským beranidlem, které se nazývalo Grond. Pán Nazgúlů projel Branou a byl nucen čelit Gandalfu Bílému. Do této doby Nepřítel nikdy branami města neprošel. Přišel úsvit a nad Pellenorskými poli zaduněly rohy. Rohanští Jezdci přijeli Minas Tirith na pomoc.

Bitva na Pellenorských polích trvala od úsvitu do soumraku. Rohirové a Muži Gondoru bojovali proti Nepřátelským vojskům skřetů a lidí včetně Východňanů a Harradských na Olifantech. V této bitvě padl Théoden, král Rohanu a Pán Nazgúlů byl zabit Éowyn za pomoci Smělmíra Brandoráda. Denethor, Správce Gondoru, podlehl zoufalství a upálil se, málem i se svým synem Faramirem.

Když se karta obracela proti obráncům města, Aragorn dorazil s posilami na lodích Korzárů a rozvinul standartu králů Gondoru s Bílým Stromem a Sedmi hvězdami. Všichni nepřátelé byli pobiti nebo zahnáni do řeky a bitva skončila.

Aragorn ještě nevstoupil do Minas Tirith jako král, ale šel pomáhat nemocným do Domů Uzdravování. 18. března vyvedl Aragorn zbývající vojsko Gondoru před Černou bránu, kde 25. napadli vojska Nepřítele v Bitvě u Moranonu než byl Prsten moci zničen a Sauronova říše padla. Faramir a Éowyn uviděli z hradeb ústup stínu a lidé města zajásali.

Aragorn prošel branami Minas Tirith 1. května a byl korunován za krále. Prapor správců byl snesen z Ecthelionovy věže a standarta krále byla vyvěšena na jejím místě. 25. června nalezl Aragorn semenáček Bílého Stromu na hoře Mindolluině, který byl znovu zasazen na nádvoří s fontánou a brzo vykvetl bílými květy. Arwen Undómiel přišla do Minas Tirith a vdala se za Aragorna.

Velká Brána byla nahrazena díky Gimlimu a trpaslíkům. Gimli také nabídl pomoc při vylepšování kamenických prací na opevnění a domech ve městě a Legolas nabídl, že elfové vysadí po Minas Tirith zahrady a stromy. Lidí ve městě přibylo a celé město začalo opět prosperovat pod vládou Aragorna, krále Elessara.

Další odkazy

Jeden pro Temného pána, jenž dlí na trůně...

Odkazy

Historické
Fantasy
Ostatní
Osobní
Kampaně

Jeden prsten vládne všem, Jeden jim všem káže...